Απόψεις

Να ξεφύγουμε από την πολιτική της "λάμπας και της λακκούβας"

Να ξεφύγουμε από την πολιτική της "λάμπας και της λακκούβας"

Άρθρο του Δημήτρη Μπουγιώτη*

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει άμεσα την ζωή μας. Επανειλημμένως όμως ο ελληνικός λαός δε δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή, πράγμα που διαφαίνεται στα κριτήρια επιλογής της σταυροδοσίας. Μικροπολιτικά συμφέροντα, προσωπικά ρουσφέτια και επιλογές συγγενικών προσώπων ή φίλων αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως την έλλειψη πολιτικής παιδείας της κοινωνίας μας. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να στοχεύει σε κάτι πολύ ανώτερο. Στη δημιουργία δομών ανάπτυξης και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, εντός της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική της “λάμπας και της λακκούβας” οφείλει να είναι το επιπρόσθετο στοιχείο της τοπικής πολιτικής σκηνής και όχι ο αυτοσκοπός όπως συμβαίνει στην Ελληνική πραγματικότητα.

Απ την άλλη βέβαια υπάρχει το άλλο άκρο, η διαστρέβλωση και η παρανόηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Αυτό το πρόβλημα οδηγεί πολύ κόσμο να συγχέει τις αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής με αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα στην πόλη του Ναυπλίου τα ζητήματα που κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή, όπως η φυγή του Κ.Ε.ΜΧ ή του Νοσοκομείου Ναυπλίου (ενώ και τα δύο βρίσκονται στη θέση τους) δεν αφορούν την ίδια αλλά την κεντρική πολιτική σκηνή. Το κατά πόσο είναι σε θέση να επηρεάζει τέτοιου είδους αποφάσεις η αυτοδιοίκηση αφορά τη σφαίρα της παραπολιτικής και όχι ενός θεσμικού μέσου. Οφείλουν λοιπόν οι πολίτες, αλλά και οι υποψήφιοι κυρίως να διαβάσουν ποια είναι τα καθήκοντά τους και μέχρι πού μπορούν να παρέμβουν.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση αξιών. Και για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση πρέπει να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις. Αυτές που σαν υπέρτατη αξία έχουν το συμφέρον του τόπου σου, μακριά από ιδιοτέλειες. Όταν ο κάθε πολίτης αποκτήσει αυτή την κουλτούρα ή τουλάχιστον αρχίσει να την ανακαλύπτει, τότε θα κατανοήσει ότι η αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ σημαντική, μιας και αποτελεί το αρχικό σκαλοπάτι που οδηγεί στις ανώτερες μορφές διοίκησης. Μια μικρή κοινωνία λοιπόν, δεν έχει ανάγκη να χωριστεί σε στρατόπεδα τα οποία μετά το πέρας των εκλογών θα δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων και θα κάνει ο ένας τη ζωή του άλλου δύσκολη. Ούτε χωρούν βεντετισμοί παρα μόνο σύνεση και ομοψυχία. Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες, να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα προσφέροντας διεξόδους στους συμπολίτες μας και τέλος να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

* Ο Δημήτρης Μπουγιώτης είναι πτυχιούχος του Πάντειου Πανεπιστήμιου και υποψήφιος Σύμβουλος, για την Δημοτική Κοινότητα Ναυπλιέων, με τον συνδυασμό «Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα», και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Κωστούρο.