Απόψεις

Υπάρχουν τελικά (υποψήφιοι) δήμαρχοι του «λόμπυ της μιζέριας»;

Υπάρχουν τελικά (υποψήφιοι) δήμαρχοι του «λόμπυ της μιζέριας»;

Γιάννης Μπαλαμπάνης*

Τον τελευταίο καιρό είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να απαξιωθεί ό,τι γίνεται από το Δήμο Ναυπλιέων για συγκεκριμένα ζητήματα.
Είτε αυτό αφορά το θέμα του λιμανιού, είτε αυτό αφορά το θέμα της ανακύκλωσης, είτε αυτό αφορά το θέμα των εντάξεων στο ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου ή θεματικών Υπουργείων διαφόρων έργων υποδομής.
Τελευταία περίπτωση, η ανακοίνωση Γραμματικόπουλου που, με αφορμή το νερό στη Μιδέα, χαρακτηρίζει «παραμύθια» τα ενταγμένα και συχνά δημoπρατημένα έργα που έχουν δρομολογηθεί.
Ακριβώς αυτή η προσπάθεια καταδεικνύει την απουσία εναλλακτικής από τις παρατάξεις που φιλοδοξούν να κερδίσουν τον Δήμο στις επόμενες εκλογές. Αντιπολιτεύονται μια πραγματικότητα που έχει δρομολογηθεί, ποντάροντας τα πάντα στην περίπτωση που δεν ξεκινήσουν τα δρομολογηθέντα έργα μέχρι τις εκλογές. Ποντάρουν στην άγνοια αλλά και στη δικαιολογημένη μερικές φορές επιφυλακτικότητα, που έχουν αρκετοί δημότες.
Δεν πολιτεύονται όμως, τζογάρουν. Και το τζογάρισμα έχει κοντά ποδάρια. Πρώτον, γιατί τζογάρει με ημερομηνίες κόντρα σε πραγματικότητες που μπορεί εύκολα να αναδειχθούν (π.χ. η δημοπράτηση του λιμανιού έχει ολοκληρωθεί, και παρά τις όποιες ενστάσεις από φιλόδοξους εργολάβους το έργο δεν αμφισβητείται από κανένα, ή για τα έργα ύδρευσης που δημοπρατούνται, τις παιδικές χαρές κλπ) και, δεύτερον, γιατί δείχνει την καθολική απουσία εναλλακτικής πρότασης όχι απλά συνολικής αλλά έστω και μερικής που θα αφορά ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει μόνο μια θλίψη για τις επιτυχίες που φαίνονται, και μια λαχτάρα μήπως και δεν προκάνουν να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι τις εκλογές και μπορούμε κάτι να πούμε. Αυτή όμως δεν είναι πολιτική, είναι στάση μιζέριας και κακομοιριάς, που δεν αποτελεί όχι εναλλακτική, αλλά ούτε καν ψήγμα πρότασης για το μέλλον του Δήμου.
Η Δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να δίνει σημασία στο «λόμπυ της μιζέριας» που έχει απέναντί της. Έχει μόνο να αναμετρηθεί με τον ίδιο της τον εαυτό και να δώσει με σαφήνεια το στίγμα της για την επόμενη μέρα του Δήμου. Ένα στίγμα που φαίνεται από τα έργα, που φάνηκε από τις εξαγγελίες στην πρώτη συγκέντρωση της «ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ», και μένει να φανεί σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα-όραμα για την επόμενη πενταετία. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει με πειστικό τρόπο, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Κωστούρο και την «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» νικητές θα δείχνουν απαισιόδοξες. Και θα είναι πραγματικά κρίμα που αυτό θα γίνει γιατί δεν υπάρχει σοβαρός αντίπαλος, αντίπαλος με πρόγραμμα και προοπτική για το Δήμο μας.

Πηγές:
https://www.anaptyxi.gov.gr/Analytika.aspx?mod=1&act=search&dim=10_02_735;
(κρατικό site που δείχνει την πραγματικότητα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Εκεί φαίνονται και οι οριστικές εγκρίσεις. Μιλάμε για φορείς υλοποίησης ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΥΑΝ.Το παραπάνω link καταδεικνύει και την μιζέρια που λέγαμε παραπάνω)
https://www.prasinotameio.gr/images/documents/programmata/2013/dimos%20nafpliewn%20astiki%202013.pdf
https://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%A9846%CE%A8844-%CE%A92%CE%91
(link που αναφέρονται στην ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, συμπληρωματικά με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Αύγουστο με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης)

ΥΓ.να δούμε και τι θα ειπωθεί με την παρουσίαση του ΓΠΣ Ναυπλίου, και την προώθηση των ΣΧΟΑΑΠ
ΥΓ1. Μην μας διαφεύγει ότι ο Κωστούρος δεν έχει κλείσει δυο χρόνια Δήμαρχος και μετά από χρόνια βλέπουμε και αισθανόμαστε δίπλα μας Δήμαρχο να τριγυρνά σε  κάθε σημείο  του Δήμου, να ενδιαφέρεται και  να ακούει τα προβλήματα των δημοτών και να προσπαθεί για την επίλυσή τους.

* Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα»