Επικαιρότητα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1862 από το Δήμο Ναυπλιέων και το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1862  από το Δήμο Ναυπλιέων και το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας»

150xronianafpliakiepanastasiΠέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που ο Δήμος Ναυπλιέων, το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννη Καποδίστρια και η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων για τη Ναυπλιακή Επανάσταση οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα 150 χρόνια από το σημαντικό αυτό επεισόδιο της τοπικής μας και συγχρόνως της εθνικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν πολλές και διαφορετικές δράσεις που γεννήθηκαν από τη συνεργασία τοπικών φορέων και οργανισμών, όπως επανέκδοση του βιβλίου του Τάσου Γούναρη, έκθεση στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, διοργάνωση επιστημονικού συμποσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την επίβλεψη του Διευθυντή Ερευνών Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, έκδοση του 8ου τόμου Ναυπλιακών Αναλέκτων με τα πρακτικά του συμποσίου, λοιπές εκδόσεις, ενημερωτικά έντυπα, ιστοσελίδα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παραμύθι για την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου από τις Παραμυθούδες του Ναυπλίου, συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012» και άλλα πολλά. Η προθυμία των Ναυπλιωτών που υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα και η παραγωγή υλικού ήταν τόσο πλούσια που συνέχισε να δίνει ερεθίσματα και αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος. Ο στόχος ήταν να μην αρκεστούμε στο «επετειακό έτος» αλλά να αποτελέσει την αφορμή να θυμόμαστε τους σταθμούς της ιστορίας μας και κάθε τόσο να δημιουργούμε νέους τρόπους προβολής της και κυρίως διδασκαλίας της στους νεότερους.

Πριν λίγες μέρες πέρασε άλλη μια επέτειος της έναρξης της Ναυπλιακής Επανάστασης (1 Φεβρουαρίου). Για το αντίστοιχο διάστημα που η επανάσταση διήρκεσε (μέχρι 8 Απριλίου 1862) προτείνουμε στους εκπαιδευτικούς του τόπου μας να αξιοποιήσουν το νέο υλικό που θέτουμε στη διάθεσή τους, το οποίο εν μέρει βασίζεται στα εκθέματα της έκθεσης που είχε τότε οργανωθεί στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για δύο σειρές διαφανειών δυναμικής παρουσίασης (powerpoint) που παραθέτουν αντίστοιχα τα γεγονότα της Ναυπλιακής Επανάστασης και της Οθωνικής περιόδου καθώς και για εκπαιδευτικά παιχνίδια (σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, ομαδικό παιχνίδι εικονοϊστορίας)

Το υλικό αυτό δημιουργήθηκε από τις κυρίες Αργυρή Μπιλιούρη, διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Ναυπλίου, Μαριλένα Μαυρογένη, φιλόλογο στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και Αγγελική Μάρκου, ιστορικό. Τις ευχαριστούμε θερμά για την έμπνευση και το χρόνο που αφιέρωσαν.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://nafpliakiepanastasi.com καθώς και στο ιστολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας https://sfargo.blogspot.gr/