Επικαιρότητα

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής!

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής!

Του Γεώργιου Εμμανουήλ Δασοπόνου
Περιβαλλοντολόγου Msc.
Υποψήφιου με τον Συνδυασμό
“Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα.”

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων με αφορμή την περιβαλλοντική δράση του ΔΟΠΠΑΤ για τον καλλωπισμό των παρτεριών του Δήμου Ναυπλιέων εν όψη των εορτών του Πάσχα, νομίζω ότι επιβάλει πλέον να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση. Οι εικόνες που είδαμε, δηλαδή την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου καθώς και τα παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου να φυτεύουν τα ίδια, τα πολύχρωμα αυτά φυτά, πιστεύω ότι αναπτέρωσε το ηθικό όλων και μας έδωσε μεγάλη χαρά, γιατί η νέα γενιά σε αντίθεση με την προηγούμενη, φαίνεται να ενδιαφέρεται αληθινά και να αφουγκράζεται τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Όπως ανέφερα ήδη, το κεφάλαιο που καλείται Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση είναι μεγάλο και μείζονος σημασίας, καθώς ο πολιτισμός μιας χώρας αντικατοπτρίζεται πρωτίστως στην ποιότητα του Φυσικού Περιβάλλοντος της! Νομίζω, ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την αφορμή για ένα ευρύτερο άνοιγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση! Στην σημερινή εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από μικρή ηλικία ενώ εξήρε και την συμβολή των παιδιών που συμμετείχαν, κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για την επίτευξη του στόχου της στενής και αγαστής συνεργασίας Δήμου και Εκπαιδευτικής κοινότητας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πρώτα από όλα, να καθιερώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες, σε μια πιο μόνιμη βάση, έτσι ώστε αυτές να συνδεθούν στο μυαλό των νεαρών μαθητών όχι ως απλές περιστασιακές εκδηλώσεις αλλά ως κάτι μόνιμο. Ήδη, ο Δήμος μας, έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των Δημοτικών σχολείων, σε σχέση με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της σημασίας της Ανακύκλωσης. Φυσικά, η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση, θα συνεχιστεί και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου εκεί οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορέσουν και αυτοί ως αυριανοί ώριμοι πολίτες – δημότες, να συνδράμουν τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, τόσο στα όρια του Δήμου μας όσο και γενικότερα.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν και να προωθήσουν εμπράκτως την έννοια της Οικολογίας αλλά και της αγάπης για την Φύση. Η προσπάθεια αυτή των εκπαιδευτικών μας, αξίζει συγχαρητηρίων και χρειάζεται τόσο την επιβράβευση όσο και την αμέριστη βοήθεια και αρωγή από την πλευρά μας. Σε αυτό το σημείο θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην αναφερθώ στο μεγάλο έργο που επιτελεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου!

Τέλος, ας μην ξεχνά κανείς από εμάς, ότι η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει και ”εργαλείο” της ζητούμενης κοινωνικής συναίνεσης από τις τοπικές κοινωνίες σε θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Εδώ και μερικά χρόνια ζούμε κρίση αξιών, κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση πολιτική, κρίση της φιλίας, κρίση περιβαλλοντική. Ας επενδύσουμε λοιπόν στο μέλλον της χώρας μας, στο μέλλον του Δήμου μας, με απαρχή την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση!