Επικαιρότητα

Πεζόδρομοι: Αλλάζει όψη η Παλιά Πόλη

Πεζόδρομοι: Αλλάζει όψη η Παλιά Πόλη

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, έπειτα από την ολοκλήρωση του πάρκου Κολοκοτρώνη, για να γίνουν νέες παρεμβάσεις στην παλιά πόλη και την προέκτασή της, με πεζοδρομήσεις, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και γενικότερη αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, το Ναύπλιο γίνεται, μέσα από την υλοποίηση άρτια σχεδιασμένων έργων, μια βιώσιμη πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο κι ένας Δήμος στην υπηρεσία των πολιτών. Η πεζοδρόμηση μέρους της παλιάς πόλης και της προέκτασής της προς την Βασ. Κωνσταντίνου, ως και τον πεζόδρομο που φτάνει στην οδό της Σιδ. Μεραρχίας, απελευθερώνει, εντός και εκτός εισαγωγικών, μια μεγάλη έκταση από τα αυτοκίνητα παραδίδοντάς την ανοιχτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της! Ο τόπος πήρε νέα πνοή, τα παιδιά ξαναβγήκαν στις γειτονιές και οι μεγάλοι συναντιούνται σε παρέες στα σοκάκια, όλοι απολαμβάνουν την περιοχή, απαλλαγμένοι από το άγχος των αυτοκινήτων και χωρίς να αναγκάζονται να εισπνέουν τα καυσαέρια των εξατμίσεων.

Η προτεραιότητα που δίνεται στους ελεύθερους χώρους είναι η υλοποίηση στην πράξη της δέσμευσης που έκανε από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή ότι θα εργαστεί “για τον άνθρωπο πρώτα.” Παράλληλα με την ποιότητα ζωής όμως, η αναβάθμιση, αισθητική και ουσιαστική, της πόλης θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και, συνακόλουθα, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προτεραιότητα στους πεζούς και ανάδειξη της ιστορικής εικόνας της πόλης, τα έργα των πεζοδρομήσεων και της διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, τόσο στην Σιδ. Μεραρχίας όσο και στην Βασ. Αμαλίας, πόρρω απέχουν από τα “έργα βιτρίνας” που, δυστυχώς, δεν έχουν εκλείψει ακόμα στις μέρες μας. Τα εν λόγω έργα πεζοδρόμησης ήταν άλλωστε εκείνα που έφεραν στο φως τη βάση των τειχών της παλιάς πόλης, η οποία για χρόνια βρισκόταν κάτω από την άσφαλτο, αποδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη μέριμνα που δόθηκε στην ανάδειξη και προβολή του τείχους.

Τέλος, έχει σημασία να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η προσπάθεια να αποκατασταθούν όλες οι πλάκες παλαιοτέρων πεζοδρομήσεων που με τα χρόνια έχουν καταστραφεί, βρίσκεται σε συνέχεια. Με άλλα λόγια, η πόλη που μας αξίζει, επιτέλους, χτίζεται!