Απορρίμματα: Από...πρόβλημα, δίνουν λύσεις για το δημότη και το περιβάλλον!

Απορρίμματα: Από...πρόβλημα, δίνουν λύσεις για το δημότη και το περιβάλλον!

Μεγάλη στιγμή για το Δήμο. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ξεκινά. Επιτέλους «κλείνει» μια χρόνια και βαθιά πληγή του τόπου μας. Η Δημοτική Αρχή απαλλάσσει την Καραθώνα από τη ρύπανση και αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των σκουπιδιών σε όλο το Δήμο. Προχωρά σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, διάθεσης. Ανεκτίμητα τα οφέλη για τους δημότες και το περιβάλλον.

Μια εικόνα ντροπής για τον τόπο επιτέλους «σβήνεται», μια χρόνια ανοιχτή «πληγή» επιτέλους «κλείνει».

Η «διάθεση» των σκουπιδιών στα ρέματα και τις βουνοκορφές, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον, ανήκει πια στο παρελθόν. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος, φέρνει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση του όγκου των σκουπιδιών, με τα οφέλη από τη ραγδαία μείωση του κόστους αποκομιδής, τη δημιουργία νέων τομέων οικονομικής ανάπτυξης και από την προστασία του περιβάλλοντος, να είναι ανυπολόγιστα! Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της ιστορίας της πόλης μας από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων δεν είχε γίνει από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Ευτυχώς, σήμερα, μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε όσα είχαμε συνηθίσει στον Καραθώνα, στις Πλαγιές του Τολού και της Ασίνης, στο Λυκοτρούπι και στην Παραλιακή Ναυπλίου- Ν. Κίου…

Συγκεκριμένα, με το νέο και ορθολογικό πρόγραμμα διαχείρισης που προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προωθούνται εναλλακτικές πολιτικές που προωθούν την πρόληψη, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Η διαλογή είναι στα χέρια των πολιτών: γίνεται δηλαδή στην πηγή (νοικοκυριά, καταστήματα, ξενοδοχεία, σχολεία, δημόσιοι χώροι κ.ά.), όπως ορίζουν οι σύγχρονες και οικολογικές επιταγές. Με τον τρόπο αυτό, αποδίδεται μεγαλύτερη αξία στα ανακτώμενα προϊόντα, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι επιμόλυνσης και μειώνεται το κόστος κατασκευής και διαχείρισης. Το γυαλί, το αλουμίνιο, το πλαστικό, το χαρτί που έχουν χρησιμοποιηθεί μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων! Εύκολα, με την τοποθέτηση των ειδικών μπλε κάδων και τη δημιουργία έτσι πολλών σημείων συλλογής, προσβάσιμα δίχως κόπο από τους πολίτες.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, δημιουργία νέων πηγών πλούτου και εξοικονόμηση ενέργειας: το μόνο σίγουρο είναι ότι… τα σκουπίδια δεν είναι για «πέταμα!